FANDOM


ÉleteSzerkesztés

1961. augusztus 20-án született az ausztráliai Perth-ben. Matematika szakon végzett az egyetemen, majd programozóként dolgozott. 1992 óta főállású író. Megpróbálta ugyan később az írást összeegyeztetni a munkájával, de a kiesett évek miatt nem tudott lépést tartani a legújabb fejlesztésekkel, így csak az írásra koncentrált.

MunkásságaSzerkesztés

Első regénye 1983-ban látott napvilágot An Unusual Angle címen, mely még nem science fiction. Második regénye, a Karantén (1992) már egyértelműen sci-fi, és Egan ezzel a művével hívta fel magára a figyelmet. A közeljövőben játszódó, a legújabb természettudományos eredményeket felhasználó művek jellemzők Eganra, aki előszeretettel építi novelláit egy-egy ilyen ötletre, és gyakorta haználja az E/1-es elbeszélésmódot.
A Karantén után több regényt is publikált: Permutation City (1994), Distress (1995, Diaspora (1997), Teranesia (1999), Schild's Ladder. Idén jelent meg legújabb regénye, az Incandescence.

DíjaiSzerkesztés

A Permutation City-ért '95-ben John W. Campbell emlékdíjban részesítették. Magyarul Óceánmély címen megjelent novellájáért pedig '98-ben Hugo-díjat, Locus Awardot és Asimov's Readers Award-ot kapott. Emellett Teranesia című regényét 2000-ben Ditmar-díjra jelölték.

HivatkozásokSzerkesztés

A szerző weboldala
A szerző és művei a Wikipedia.com-on

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.