FANDOM


Asimov Robotok-Birodalom-Alapítvány ciklusában az első ötven gyarmatosított bolygó lakói. A bolygók ezer éves gyarmati uralom alól szabadították fel magukat, és szövetséget hoztak létre, Külső Világok néven. Az ezután következő lépésekkel lehetetlenné tették a megbékélést, sőt hosszú évezredekre megalapozták a Föld és a szövetség közötti ellenséges viszonyt.

Először is szilárdan elhatározták, hogy megőrzik a világaik csekély népsűrűségéből adódó kényelmet, ezért alacsonyan tartották a születési arányszámot, és nem engedték meg a bevándorlást a túlnépesedett, emberektől hemzsegő Földről.

Módszeres alapossággal űzték ki társadalmukból a betegségeket. A lehető legnagyobb gonddal kerültek minden érintkezést a Földlakókkal, mert két lábon járó, többszörös betegséggócnak tekintették őket. Ha muszáj volt érintkezniük, testszínű kesztyűt húztak a kezükre, az orrukba pedig alig látható szűrőt dugtak. Erre azért volt szükség, mert az Űrlakók a gyarmatosítás során a földi baktériumoktól és vírusoktól teljesen mentes bolygókon találták magukat. Csak a magukkal hozott mikroorganizmusok csekély hadával kellett megbírkózniuk - így aztán az Űrországokban megszűntek a betegségek. Gyakori volt köztük a 300 év fölötti életkor. Szokásuk volt az is, hogy ha az újszülöttek nem ütötték meg a megfelelő fizikai és szellemi szintet, akkor megölték őket. Életkoruk meghosszabbítása érdekében akár izületeket, testrészeket, idegpályákat is mesterségesre cseréltek, így akár 30-40 évtizedig is elélhettek. Az orvosok így igen jól kerestek a Külsõ Világokon, ugyanakkor kirekesztõdtek a társadalomból, mert tudták, kiben mit cseréltek ki, mi igazi és mi nem.

Telepet létesítettek a Földön Űrváros néven. A lenéző magatartásuk miatt a földlakók nem szívlelték őket, és rendszeresek voltak az ellenük és robotjaik ellen irányuló tüntetések (tűzeset a los angelesi gyárakban, berlin robotrombolás, sanghaji zavargások). Megkísérelték saját társadalmi rendszerüket megvalósítani a Földön, de ellenállásba ütköztek. A földi balsikerek megerősítették az űrországokban a nacionalista pártok helyzetét.

Mivel saját társadalmukat túl stabilnak tekintették, a földlakókat akarták kimozdítani a citykből, hogy indítsák el a gyarmatosítás második hullámát. Robotokat akartak meghonosítani a Földön, hogy az állásukat elvesztő embertömegeknek ne legyen más választásuk, mint az űrutazás.