Enciklopedia Galaktika
Advertisement

Cselekmény[]

Gfk borito agepezet.jpg
Cím A gépezet
Eredeti cím Difference Engine
Műfaj Regény
Szerző William Gibson és Bruce Sterling
Eredeti megjelenés 1991
Magyar megjelenés 2005
Fordító Juhász Viktor
Kiadó Metropolis Media
Sorozat Galaktika Fantasztikus Könyvek
ISBN 963 86936 0 6

Az 1855. év szmogtól fojtogatott Londonja a világ közepe. Innen manipulálják a szétforgácsolódott Észak-Amerika helyi politikai csatározásait, vezénylik a brit seregek diadalmas krí­mi menetelését és épí­tgetik a törékeny diplomáciai kapcsolatokat az Újonnan megnyí­ló, egzotikus Japánnal.

Az angol főváros – és az egész birodalom – felemelkedését Lord Charles Babbage-nek köszönheti, aki gőzhajtású számítógépezeteivel forradalmasí­totta a tudományokat, a hadviselést és a mindennapi életet. A brit hegemónia azonban veszélyben forog, és e veszély forrása egy kis doboznyi lyukkártya, aminek titkát senki nem ismeri.

Sybil Gerard, egy kivégzett luddita vezér leánya és dr. Edward Mallory, a radikális elméleteiről elhí­resült őslénykutató külön utakon erednek a rejtély nyomába, ám hamarosan szembesülniük kell a ténnyel, hogy a fél világ titkos és kevésbé titkos ügynökei szintén részesei ennek a történelemfordí­tó játszmának, és céljuk elérése érdekében a gyilkosságtól sem riadnak vissza.

Galaktika bolt

Háttér[]

Gibson 1991-ben barátjával, Bruce Sterling-gel közösen írta meg a Difference Engine című vaskos regényét, amellyel létrehozta a steampunk irányzatot. A regény azt a kérdést teszi fel, hogy mi lett volna, ha a viktoriánus korban Charles Babbage befejezi az általa tervezett számítógépet.

Advertisement