FANDOM


ÉleteSzerkesztés

1925. augusztus 18-án született Derehamben (Norfolk).

Iskola- és katonaévei után egy oxfordi könyvesboltban helyezkedett el, ahol kilenc éven át könyveket árult. 1954-ben megjelent első írása után nemsokára következett első tudományos fantasztikuma, a Science Fantasyban publikált Criminal Record. Az ötvenes években megjelenik első önálló könyve, megszületik első gyermeke, és irodalmi szerkesztőként kezd dolgozni. Nagyon termékeny író, több mint két tucat regény és háromszáznál is több elbeszélés kötődik a nevéhez. Az sf műfajon belül alkotott elméleti írásokat (Billió Éves dáridó: A science-fiction története, 1973, később 1986-ban David Wingrove-val átdolgozva, mint Trillió éves dáridó: A science-fiction története), írt kritikákat, de szépirodalmat, non-fictiont és verseket is.

A nyolcvanas években alkotta meg a Helliconia trilógiát, egy különleges, évszakok uralta világ eposzát. Magyar nyelven a Galaktikában és antológiákban jelentek meg novellái, és önálló regényei (Amíg világ a világ, Szürkeszakáll, A Földburok, Az elszabadult Frankenstein…)

Aldiss 1969-ben megjelent novellája, a Szuperjátékok kitartanak egy nyarat alapján készült el Spielberg rendezésében az AI (Mesterséges Intelligencia) címet viselő filmadaptáció. Eredetileg Kubrick tervezte a történet megfilmesítését, Ian Watson elmondása szerint közös munkájuk során az idős rendező egyfajta futurisztikus Pinokkió-történetet faragott Aldiss hatoldalas nyersanyagából, váratlan halála azonban véget vetett az ígéretes Pinokkió-projectnek, melyet Spielberg vett át. Az eredményt láthattuk.

Az Aldiss-t foglalkoztató fő kérdéseket úgy is jellemezték, mint a „termékenység és entrópia közötti konfliktust, az élet gazdag változatossága és a halál csendje közötti ellentétet.”

De műveiben nagy figyelmet szentel a stílus kérdéseinek is, találékony és szellemes tollú írónak tartják, szövegeinek költőiségét gyakran hasonlítják Bradbury stílusához. És éppen stílusa és sokoldalúsága miatt tartják Aldiss műveit a korábbi pulp stílusú és a modernebb, emberibb irányzatú sf között átívelő hídnak. Az egyik legtekintélyesebbnek tartott brit sf író egyúttal jó szónok és előadó is, és rendszeres részvevője a világszerte rendezett sci-fi conoknak.

C. C. Shackleton, Jael Cracken, John Runciman szerzői nevek alatt is jelentek meg írásai.

Az 1958-ban elnyert legígéretesebb szerző címtől, a Hugo és Nebula díjakon keresztül eljutott egészen az 1999-ben megkapott Grand Master of the Science Fiction and Fantasy Writers of America címig, 2004-ben pedig elfoglalta méltó helyét a Science Fiction and Fantasy Hall of Fame hírességei között.

ÉrdekességekSzerkesztés

A John W. Campbell emlékdíj egyik alapítója.

ForrásSzerkesztés

Solaria.hu (Odo)

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.