Enciklopedia Galaktika
Advertisement
Elízium lánya
Gfk borito 031 elizium.jpg
Eredeti cím Daughter of Elysium
Műfaj Regény
Szerző Joan Slonczewski
Ciklus Elysium 2.
Első kiadás 1993
Magyar kiadás 2008
Fordító Tamás Dénes
Kiadó Metropolis Media
Sorozat Galaktika Fantasztikus Könyvek
ISBN 9789639866003

Cselekmény[]

Ezer év telt el a Shorán az Ajtó az óceánba eseményei óta, és a vízzel borított hold időközben sokat változott. Esőfelhő azért érkezik ide a családjával, mert a tenger hullámain lebegő városok alkotta köztársaság, Elízium dúsgazdag lakói tartanak igényt szolgálataira. A legmodernebb technikával felszerelt úszó szigeteken tudósok, politikusok és bankárok élnek, az intergalaktikus elit tagjai, és most mindennél nagyobb szükségük van egy mesteri nyelvész-diplomatára, hogy elkerülhessenek egy véres háborút a barbár urulaniakkal. Mindenkit csábít az elíziumiak legnagyobb vívmánya: a halhatatlanság. Azt azonban csupán kevesen látják, micsoda romlottság terjed az örökéletűek között, ami minden háborúnál nagyobb veszéllyel fenyeget...

Galaktika bolt

Kritika[]

A Génszimfónia és az Ajtó az óceánba több díjjal kitüntetett biológus írónője újabb kalandra hívja olvasóit egy gazdag részletességgel elképzelt, jövőbeli világba, lélegzetelállító tudományos és ökológiai csodák közé, ahol azonban a béke és a harmónia álarca mögött halálos veszedelmek leskelődnek.

Slonczewski új regénye egy valódi sokrétegű mű, amelyben görbe tükröt tart a Föld országai elé, leleplezve a politikai torzsalkodások kisszerűségét, s mintegy mellékesen - biokémikus professzor voltát meg nem hazudtolva - elméletben megoldja a hosszú élet tudományos problémáját, miközben szokásos bölcsességével elénk tárja ezzel kapcsolatos etikai, morális, erkölcsi aggályait. Utópisztikus játékosságával pedig felvázol egy a mainál talán életképesebb, érdekes családmodellt, egy újfajta matriarchátusban.

Advertisement