FANDOM


Országos sci-fi találkozó az Avana Egyesület szervezésében, amelyre minden nyáron a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban kerül sor.

Ezen az eseményen kerül kiosztásra az 1998-ban alapított Zsoldos Péter-díj, továbbá itt díjazzák a Preyer Hugo emlékére meghirdetett novella- és képzőművészeti pályázat nyerteseit is.

A rendezvény történeteSzerkesztés

Hungarocon
Első alkalommal 1980-ban rendezte meg a Vega Egyesület az európai SF találkozó, az Eurocon mintájára. (A Vega Egyesületnek egyébként 1988-ban sikerült elérnie, hogy az Eurocont Budapesten rendezték meg.)

Mivel a ’80-as évekre jellemző volt a pezsgő sci-fis klubélet, a Hungarocon hagyománya lett az a rend, hogy minden páros évben Budapesten, míg a páratlan számú években egy vidéki városban rendezték a találkozót.

Így volt ez egészen 1991-ig, amikor az épp soron következő vidéki klub, anyagi okok miatt, vissza nem adta az előző évben elnyert rendezési jogot. Ezzel egy időben alakult egyesületté Salgótarjánban a Balassi Bálint Asztaltársaság, Bódi Ildikó elnökletével. Preyer Hugo, a Vega Egyesület titkára őket kérte fel, hogy rendezzék meg a Hungarocont. Így 1992-ben Salgótarján Város Önkormányzata és a József Attila Művelődési Központ támogatásával sor került az első salgótarjáni Hungaroconra. 1993-ban pedig a másodikra, mert a Vega ismét az Asztaltársaságot bízta meg a lebonyolítással.

A következő év tavaszán felbomlott a Vega Egyesület, a HungaroCon előtt két héttel, tragikus hirtelenséggel elhunyt Preyer Hugo.

Az országos találkozónak azóta is Salgótarján és a József Attila Művelődési Központ ad otthont. A Balassi Bálint Asztaltársaság először a Marsyas Egyesületet vonta be a szervezésbe, majd 1997-ben átadta a rendezés jogát az Avana Egyesületnek, amelynek alapítói között egyaránt szerepeltek az Asztaltársaság és a Marsyas tagjai, továbbá a Solaria.hu munkatársai és olvasói köre.

HivatkozásokSzerkesztés

Hungarocon

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.