Enciklopedia Galaktika
Advertisement

Az 1956-ban született amerikai írónő főállásban az ohiói Kenyon Főiskola biológia professzora.

Molekuláris biofizikából és biokémiából doktorált több mint 20 évvel ezelőtt, de már korábban, 1980-ban publikálta első SF-regényét, a Still Forms on Foxfieldet. Ebben egy távoli kvéker-kolóniát próbál újra uralma alá hajtani az elpusztultnak hitt Föld kormányzata.

A könyv kedvező fogadtatása további írásra biztatta a professzornőt. Hat évvel később látott napvilágot Ajtó az óceánba című kötete, amely később az úgynevezett Elízium-ciklus első részévé vált. Ez a regény a Shorán, az Ivadékok óceán borította világán játszódik, és szerzőjének igazi népszerűséget hozott a hard-SF kedvelőinek körében.

Következő könyvének, az 1989-es The Wall Around Edennek színtere egy atomháborúktól sújtott Föld, ahol a túlélőket idegen megfigyelők próbálják átsegíteni a nehézségeken, kéretlenül is. Az írónő ezután visszatért az Elízium-ciklushoz, az 1993-as Daughter of Elysiummal. Ez ezer évvel az első regény eseményei után újra megismerteti az olvasót a Shora megváltozott világával, egy kívülálló, a halhatatlan elíziumiak úszó szigetén dolgozó ügynök szemén keresztül.

Az önállóan is élvezhető regényekből álló sorozat harmadik darabja, a Génszimfónia először az Analog magazinban jelent meg, folytatásokban. Az Elízium-ciklus legutóbbi kötete, a 2000-es Brain Plague a Valedon bolygó életét mutatja be, és néhány olyan hordozót, akik vállalták, hogy szervezetükbe prokarioni szimbiontákat telepítenek be.

Joan Slonczewski mindeközben tovább végzi tudományos kutatómunkáját, és képzi a jövő mikrobiológusait. Szakmai publikációi mellett nagy ritkán még novellák írására is marad ideje, ezek immár mind hozzáférhetők magyarul, az új Galaktikában. A hírek szerint az írónő pillanatnyilag egy új regényen dolgozik, melynek a tervezett címe The Carrier.

Advertisement