Enciklopedia Galaktika
Advertisement

Amerikai író, New Yorkban született 1964-ben. Gyermekkorát szabadelvű szülei, Bob Dylan, a Csillagok háborúja és Philip K. Dick határozták meg. Eleinte apjához hasonlóan festő szeretett volna lenni, ennek jegyében végezte el a középiskolát és kezdte meg főiskolai tanulmányait. Aztán, miközben saját művészeti magazinját tervezgette, rádöbbent, hogy az írás sokkal jobban érdekli. Kimaradt a főiskoláról, autóstoppal Kaliforniába utazott, és ott alkalmi munkákból élve papírra vetette első elbeszéléseit.

Az Aboriginal magazinban mutatkozott be „The Cave Beneath the Falls” című novellájával, amelyet továbbiak követtek. Hosszabb lélegzetű írással 1994-ben jelentkezett, ez volt a Gun, with Occasional Music. Ez az SF- és krimielemeket ötvöző mű a remek kritikáknak köszönhetően ismertté tette a szerző nevét, begyűjtött egy Nebula-jelölést, és a Locus magazin közönségszavazásán az olvasók az év legjobb első regényének választották.

Ezt követte az Amerikai amnézia, majd egy novelláskötet. Harmadik regénye, az 1997-ben napvilágot látott As She Climbed Across the Table egy fizikusnő és egy mesterségesen generált tér-anomália bizarr szerelméről szól. Az egy évvel későbbi Girl in Landscape mérföldkőnek bizonyult a szerző életművében. Az idegen bolygóval ismerkedő kamaszlány története zárta le Lethem munkásságának első SF-fejezetét.

New Yorkba visszaköltözve a szerző realistább témák felé fordult, mégis megőrizve egyéni, torzító tükörszerű látásmódját. Ennek első példája az 1999-es, magyarul is olvasható Árva Brooklyn, amely meghozta számára az igazi népszerűséget.

Újabban ismét a fantasztikum felé kacsingat, 2006-ban a Marvel felkérésére egy szuperhős-képregénysorozatot írt, jelenleg pedig egy Dick által ihletett regényen dolgozik.

Advertisement