Francia író, a sci-fi irodalom egyik megteremtője. Regényei témáját sokszor az életből merítette, de tovább gondolta a felfedezések, találmányok életét. Ezzel a modern tudományos-fantasztikus irodalom egyik megteremtőjének tekinthetjük. A legtöbbször a valóság és a képzelet határán egyensúlyoz, bár vannak a valóság határát jelentősen átlépő művei is. Repülésről, víz alatti és űrutazásról írt regényeket akkor, amikor még nem léteztek kormányozható repülő szerkezetek és gyakorlatban is használható tengeralattjárók, és nemhogy az űrutazáshoz szükséges eszközök, de még az elmélet is hiányzott, hiszen Ciolkovszkij csak két évvel Verne halálát megelőzően kezdte el publikálni ezzel kapcsolatos elméleti munkáit.


Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1828. február 8-dikán született Nantes városában (Franciaország).

Kilenc éves korában testvérével, Paul-lal együtt bentlakásos iskolába (Szent Donát Kollégium - Petit seminaire de Saint-Donatien) küldték őt a szülei. A kollégiumban latinul is tanult, amit későbbi műveiben is jól hasznosíthatott. Tanárainak egyike Brutus de Villeroi volt, aki rajzot és matematikát oktatott, s aki később az amerikai haditengerészet első tengeralattjárója, a USS Alligator megalkotójaként vált híressé. Lehetséges, hogy részben ez a tanára inspirálta a Nautilus leírásában Verne-t, jóllehet nincsenek kettejük közvetlen kapcsolatával kapcsolatos feljegyzések.

A líceum elvégzése után Párizsba ment jogi egyetemre. Körülbelül 1848 táján elkezdett operettekhez librettókat írni. Mikor az apja felfedezte, hogy fia a tanulás helyett ír, megvonta tőle az anyagi támogatását. Verne kénytelen volt részvénybrókerként dolgozni. Jóllehet viszonylagos sikerrel űzte ezt a foglalkozást, mégis nagyon utálta. Ebben az időben ismerkedett meg Alexandre Dumas-val és Victor Hugo-val. Dumas Verne közeli barátja lett, s az ő tanácsára folytatta irodalmi munkásságát. Elvégezte a jogi egyetemet, de soha nem praktizált.

Ebben az időben ismerkedett meg Honorine de Viane Morel kétgyermekes özveggyel, akivel 1857. január 10-dikén házasodtak össze. Irodalmi munkásságát felesége is ösztönözte. 1861. augusztus 3-dikán megszületett gyermeke, Michel Jean Verne.

Helyzete akkor kezdett jobbra fordulni, amikor Pierre-Jules Hetzel, a XIX. század egyik legjelentősebb kiadója - többek között Victor Hugo, Georges Sand kiadója is volt - felkarolta. Kitűnő író-kiadó párost alkottak egészen Hetzel haláláig. Verne munkáit a többi kiadó rendre visszautasította, mivel "túl fantasztikusnak" találta azokat. Első komolyabb sikerét az 1862 karácsonyára megjelent "Öt hét léghajón" című művével érte el, amelyet Verne már Hetzel megjegyzései alapján írt újra. Ettől kezdve egyre-másra jelentette meg regényeit. Hetzel tanácsainak megfelelően Verne kissé mulatságosabbra vette regényeinek hangvételét, szomorú helyett vidám véget adott nekik, és csökkentette azok különböző politikai felhangjait is.

Hetzel 1887-ben bekövetkezett halála után Verne munkái némileg sötétebb színezetet kaptak. Ennek oka részben személyiségének változása is lehetett, de az is tény, hogy Hetzel fia nem végzett annyira jó szerkesztői és korrektori munkát, mint apja tette korábban.

1888-ban Verne politikai pályára is lépett, Amiens tanácsnoka lett. Ebbéli minőségében is sikereket ért el, és összességében 15 évig szolgált.

Tisztelői közé tartozott Mengyelejev, Gábor Dénes, Szilárd Leó és Teller Ede, de hatása a magyar irodalmon is érződik, hiszen Jókai nem egy műve hasonló stílusban íródott, s ezt Jókai nem is tagadta. Ugyancsak kedvelte őt Karinthy Frigyes is, amit az "Így írtok ti"-ben található Verne-utánzat mutat a legjobban.

Műveiből már közel 200 filmfeldolgozás készült, melyek között megtalálhatók a néhány perces némafilmek éppúgy, mint százmillió dolláros szuperprodukciók. Az UNESCO nyilvántartása szerint évtizedek óta a legtöbbet fordított szerzők közé tartozik, művei már 148 nyelven megjelentek.

1905. március 24-dikén hunyt el Amiens városában (Franciaország).

Munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Valamennyi művét sok lenne itt felsorolni. Fő műve az 54 kötetből álló "különleges utazások" sorozat, amelyek közül több is a sci-fi műfajába tartozik. Ezeken kívül van további, húsznál is több műve. A teljes lista időrendbe szedve megtekinthető a wikipédiában. Valamennyi műve megtalálható a MEK-en, a wikipédia tartalmazza a megfelelő hivatkozásokat.

Legjelentősebbnek tartott művei az "Utazás a Föld középpontja felé", az "Utazás a Holdba", a "Húszezer mérföld a tenger alatt", és a "Nyolcvan nap alatt a Föld körül".

Megjegyzendő, hogy az Unikornis kiadó 1997 és 2005 között Jules Verne összes művei címen 80 kötetes sorozatot jelentetett meg.


Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A XX. század elejének szokása szerint magyarosították a nevét, ezért a mai napig gyakran emlegetjük "Verne Gyula" néven. Kedvelte a magyarokat, több regényének témája is kapcsolódik hazánkhoz.

Halála után fia, Michel még több éven keresztül tartotta apja hagyatékából az egy-két regény évente ütemet. Később azonban felfedezték, hogy ezeket a műveket erőteljesen megváltoztatta, így az eredeti változatok kiadására csak a XX. század végén került sor.

Verne 1863-ban írt egy regényt "Párizs a XX. században" címmel. A regény egy fiatalemberről szól, aki felhőkarcolók között él, nagysebességű vonatokon és gázüzemelésű autókon utazik, számológépeket és egy világméretű kommunikációs hálózatot használ, mégsem találja a boldogságát, és tragikus véget ér. Hetzel úgy vélte, hogy a regény pesszimizmusa lerontaná Verne éppen kezdődő sikerét, ezért azt tanácsolta, hogy 20 évvel halassza el a megjelentetését. Verne a kéziratot elzárta, és csak az ükunokája találta azt meg 1989-ben. Elsőnek 1994-ben adták ki.

Egy furcsaság, amire még sehol nem találtam utalást, hogy két fő műve között (Nemo kapitány ill. Rejtelmes sziget) anakronizmus (időrendi ellentmodás) áll fenn, amennyiben mindkét regény az 1860-as években játszódik, mégis (a két történet szorosan kapcsolódván egymáshoz) több évtized telik el a művek cselekményei között. (Lásd Nemo kapitány korát, aktivitását egyik és másik regényben).

Jóslatai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Verne regényei meglepően pontos jóslatot adnak a modern időkről. Erre legjobb példa a "Párizs a XX. században" műve, amelyben részletesen leírja a légkondicionálást, az autókat, az internetet, a televíziót, és más hasonló, később valóban rendkívül hasonló módon megvalósult eszközöket. Érdekes az is, hogy az "Utazás a Holdba" regényében az indítás helyszínéül Tampa, Florida (USA) szolgál - amely mindössze 130 mérföldre van Cape Canaveraltól, amely a NASA tényleges indítóállomása, s többek között az Apolló programnak (Holdutazás!) is otthont adott. Más műveiben megjósolja a helikoptert, a tengeralattjárót, a kivetítőt, a zenedobozt, és egyéb, később valóban feltalált/kifejlesztett eszközt. Ugyancsak megjósolta a vízalatti hőforrások létét, amelyeket csak évekkel később fedeztek fel.

Tévedései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A "Várkastély a Kárpátokban" című művében Teleki grófot románnak állítja be, sőt mi több: családi fészküket a havaselvei Craiova városának közelébe teszi. Nem tudom elképzelni, hogy szándékosan ferdítené el a történelmet. Tudni kell, hogy a grófok (Erdélyben is) mindenkor magyarok voltak. A román fejedelemségekben (Havaselvén és Moldvában) bojárok testesítették meg az arisztokráciát. Nyugodt szívvel kijelenthető: Teleki Ferenc nem lehetett román!

"Ausztrália és Tasmania őslakói kihaltak az angolszászok behatolása után. A Vadnyugat hódítóinak léptei nyomán kivesztek Észak-Amerika indiánjai. Én talán eljön a nap, mikor a francia gyarmatosítás eredményeként kihalnak az arabok." Verne "Nyolcszáz mérföld az Amazonason" című művéból idéztem. Hogy mekkorát tévedett az idézetben szereplő utolsó mondatával a nagy francia író...

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

- Wikipedia

- Wikipedia angol

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.