FANDOM


A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

Kuczka Péter (Székesfehérvár, 1923. március 1. – 1999. december 8.) Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító, tudományos-fantasztikus irodalmár, szerkesztő. A Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.

ÉleteSzerkesztés

Élete Szerkesztés

A József nádor Tudományegyetem tanárképzőjét végezte el 1945-ben, miközben számos munkahelyen dolgozott tisztviselőként, könyvelőként. A második világháború után kezdett el írni, az 1940-es évek közepétől a magyar irodalom és kultúra jelentős alakjává vált. Első verseskötete 1949-ben jelent meg. 1947 és 1956 között különböző tisztségeket viselt a szakszervezetben, az MDP kultúrpolitikai osztályának munkatársa és a Magyar Írószövetség szervezőtitkára volt.[1] A "legpártosabb költő" e korszakban nem kisebb feladatot vállalt magára – szó szerint "önként, dalolva" –, mint hogy a párt hatalmi gyakorlatának lírai szócsöve legyen.[2] 1954-ben a Társadalmi Szemle méltatja a Tanácsköztársaságot dicsőítő propagandaverseit.[3]1955-től egy új irodalmi folyóirat, az Életképek főszerkesztője lett, az első megjelenést azonban az 1956-os események megakadályozták. 1956 után – amikor is több politikai szervezet létrehozásában, illetve tüntetések megszervezésében vett részt – nézetei miatt nem jelenhetett meg műve, 1964-ig indexen volt. 1958-tól a Képcsarnok Vállalat, 1968-tól az Országos Idegenforgalmi Tanács volt munkahelye. 1976-tól a Móra Ferenc Könyvkiadó szerkesztője volt.

Tudományos-fantasztikus irodalmi tevékenységeSzerkesztés

1967-től a modern fantasztikus irodalom apostola volt. Ebben az évben az Új írás szeptemberi száma az ő válogatásában jelenhetett meg.

1969-től a Kozmosz Fantasztikus Könyvek szerkesztője volt, létrehozva és biztosítva egy folyamatosan magas színvonalú sci-fi regénykiadási sorozatot.

Később a rövid életű Kossuth Fantasztikus Könyvek sorozatot is szerkesztette.

Ő volt a Galaktika antológia alapítója és szerkesztője is (1972– ), mely bekerült a világ három legjelentősebb sci-fi antológiája közé, és hatalmas segítséget nyújtott a magyar tudományos-fantasztikus irodalom terjesztésében, fejlődésében.

Szerkesztői alapelve volt, hogy a tudományos-fantasztikus műfajt komoly irodalmi vonulatnak tekintette. Ebből adódóan elvetette a tömegtermelt „ponyva sci-fi”-t és igyekezett a sci-fi humanista, filozofikus irányzatát bemutatni a magyar olvasóknak.

Nem tekintette a tudományos-fantasztikus irodalmat angolszász nemzeti sajátosságnak, szerkesztésében különféle nációjú írók művei rendre megtalálhatók. Ennek eredményeképp az általa bemutatott tudományos-fantasztikus irodalom rendkívül változatos, mind tartalmi, mind stilisztikai szempontból.

Szerkesztői munkássága csúcsának tekinthető, hogy Jorge Luis Borges műveit elsőként a Kozmosz Fantasztikus Könyvekből ismerhette meg a magyar olvasóközönség.

DíjaiSzerkesztés

1949 – Baumgarten-díj
1950 – József Attila-díj
1954 – Kossuth-díj

Külső hivatkozásokSzerkesztés

Kuczka Péter a Magyar Elektronikus Könyvárban
Kuczka Péter a PORT.hu-n
A Wikipédia szócikke


Forráshivatkozás-hiba: <ref>-ek vannak a lapon, de nincsen <references/>
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.