FANDOM


ÉleteSzerkesztés

Amerikai író, matematikus. 1938. április 30-án született Los Angelesben Laurence van Cott Niven néven. Először a híres Caltech-en tanult, majd matematikából szerzett két fokozatot a kansasi Washburn Egyetemen.

ÍrásaiSzerkesztés

Regényeit, elbeszéléseit elõszeretettel helyezi az űroperett közegébe, bonyolult világokat, egész történelmeket épít fel. Első novellája ("The Coldest Place" - A leghidegebb hely) 1964-ben jelent meg, és már ezzel megteremtette az általa csak Ismert Űrnek nevezett univerzumát, melybe később több művét helyezte. Ebbe a sorozatba tartoznak legismertebb művei, pl. a Hugo-díjas Neutroncsillag című novellája (magyarul a Galaktika 42-ben jelent meg), vagy a Ringwrold sorozata, mely jelenleg 4 regényből áll (magyarul az első, Hugo- és Nebula-díjas kötet jelent meg Gyűrűvilág címen).

Emellett gyakran dolgozik társszerzőkkel, jó példa erre az idehaza megjelent Jerry Pournelle-lel közösen írt Szálka Isten szemében vagy a Steven Barnes-szal írt Álompark című regény. Magyarul az említett műveken kívül a Nem sokkal a vége előtt című fantasy regénye és több novellája jelent meg, valamint az Időn kívüli világ című SF regénye.

HivatkozásokSzerkesztés

A Known Space (Ismert Űr) honlapja

Niven a Wikipedia.com-on

A fantasticfiction adatbázisában

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.