FANDOM


Amerikai író, 1926-ban Pennsylvaniaban született, skandináv szülők gyermekeként, és a második világháború kitörése előtt egy rövid ideig Dániában élt. 1948-ban végzett a Minnesota Egyetemen, ahol fizikából szerzett diplomát. Első írói éveit Minnesotában töltötte, tagja lett a Minneapolisi Fantasy Egyesületnek, ahol olyan írókkal barátkozott, mint Clifford D.Simak és Gordon R.Dickson.

Első novellája 1947-ben jelent meg az Analog SF Magazinban, és ekkoriban nem lehetett kifejezetten termékenynek nevezni, hiszen 1952-ig - amikor napvilágot látott első regénye, egy ifjúsági regény (The Vault of Ages) - mindössze tíz sztorit publikált.

1953-ban viszont lendületbe jött. Tizenkilenc novellája jelent meg, s ezenkívül egyszerre három regényét közölték folytatásokban különböző sci-fi magazinok. (Brain Wave, Three Hearts and Three Lions, War of Two Worlds)

Első sci-fi regénye, amely önállóan jelent meg 1954-ben a Brain Wave (Agyhullám) volt; nagyon sokan máig is ezt tartják legsikeresebb művének. A regénytörténete viszonylag egyszerű: a galaxis azon része, amelyben a Naprendszer található, évmilliókon keresztül egy hatalmas erőtérben vándorol, amelynek hatása lelassít bizonyos agyi funkciókat. Amikor a Föld kiszabadul ezen erőtér hatása alól, az intelligenciaszint magasra szökik. A megváltozott emberiség kiáramlik a csillagokba, és a Földet a mentális betegek és zseniálissá vált állatok öröklik...

E regény sikere után Anderson éveken át jól megkomponált kalandregények és űroperettek írásával foglalkozik. A hatvanas-hetvenes években megalkot egy komplett sorozatot (Technic History),a mely ugyanazon világban játszódik, de két jellegzetes szálra oszlik. Az első sorozat főhőse Nicolas Van Rijn, a Polesotechnikus Liga kereskedő hercege, míg a másik sorozat mozgatóalakja Dominic Flandry, a Terra Birodalom ügynöke. E két karakterhez csaknem két tucat regény kötődik.

E nagy sorozat mellett több kisebb sorozat is ismert (mint pl. a Psychotechnic Liga, az Időjárőr, a Rustum története, a Hoka, Az utolsó viking, és az Ys királya, amelyek egyenként 4-5 kötetből állnak), és ezek mellett számos önálló regényt is írt, mint például A törött kard (The Broken Sword), Az idő folyosói (The Corridors of Time) vagy A nagy keresztes hadjárat (The High Crusade) - ez utóbbiból filmet forgattak.

Bár Poul Anderson nem biztosított magának olyan vitathatatlan helyet a science fiction írók panteonjában, mint Isaac Asimov, Robert A. Heinlein vagy Frank Herbert, népszerűsége szerte a világon vitathatatlan. Novelláival és kisregényeivel hét Hugo-, három Nebula- és egy Gandalf-díjat nyert.

ForrásokSzerkesztés

Nemes István (Megjelent Poul Anderson: Változó csillag című regényének 1998-as kiadásában, a Lap-Ics és Cherubion közös gondozásában.)

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.