FANDOM


Robert Ainson Heinlein 1907 július 7-én született a Missouri állambeli Butlerban Rex Ivar Heinlein és Bam Lyle Heinlein harmadik gyerekeként. Két idősebb testvére volt, Rex Ivar Jr., és Lawrence Lyle, valamint született egy húga is, Loise. A család nem sokkal később Kansasbe költözött. Robert ott nőtt fel, de nyarait mindig Butlerben, a rokonainál töltötte.

A középiskolát 1924-ben végezte el. Mivel a bátyja, Rex az Annapolisi Haditengerészeti Akadémiára járt, Robert is ezt nézte ki magának. Ennek érdekébe ajánlólevél-kérelmekkel bombázta a területi képviselőt, James A. Reed-et. Azt mondták, Reed száz kérelmező levelet kapott: ebből ötvenet Heinleintől. Robert 1925-ben be is jutott az Akadémiára.

1929-ben végzett. Röviddel ezután, 1930-ban feleségül vette Leslyn MacDonaldot. Róla nem sokat tudunk, hiszen Heinlein gondosan elrejtette magánéletét a külvilág elől.

Robert ezután számos hajón szolgált a Haditengerészet kötelékében, mint például a USS Lexingtonon, az első amerikai repülőgéphordozón. Ám gyakran volt tengeribeteg, és ez nagyon legyengítette a szervezetét. Ez is belejátszott, hogy 1934-ben tuberkolózist kapott. Felgyógyulása után szolgálatra alkalmatlannak nyilvánították, és csekély összegű járadékkal elbocsátották a seregtől.

1934 és 39 között számos állása volt, többek közt résztulajdonosa vont egy ezüstbányának is, ami azonban gyorsan tönkrement. Az UCLA-n (University of California) matematikát, műszaki tudományokat és építészetet tanult.

1938 végén a Thrilling Wonder Stories nevű lap tehetségkutató pályázatot hirdetett. Saját bevallása szerint ez vezette Heinleint első novellájának megírásához. A "Life-Line" (Életvonal) című novelláját azután nem a TWS-nek, hanem John W. Campbell újságának, az Astrounding Science-Fictionnnek küldte el. A novella meg is jelent, és itt kezdődött el Heinlein írói karriere.

Heinlein 5 pontja

Robert Heinlein írói módszertanát 5 pontba foglalta. A pontokkal lehet vitatkozni, mindenesetre elég világos életszemléletről tanúskodnak:

1., Írnod KELL. 2., BE KELL fejezned, amit elkezdtél. 3., Tartózkodj az újraírástól, kivéve ha a szerkesztő kéri. 4., A művedet piacra kell dobnod. 5., Ott kell tartanod, amíg elkel.

Aki az írásból akar megélni, annak ezek a pontok "bemagolandók".

Heinlein külön ifjúsági könyveket is írt, amelyek azonban a felnőttek számára is élvezhetők, és felnőtteknek szóló munkái nagy részét gyerekek is szívesen olvassák. Érdekesség, hogy eredetileg a Starship Troopers című regénye is ifjúsági könyvnek készült, de végül csak "felnőtt" változatban sikerült kiadni.

Szívesen használt álneveket is, főleg a II. Világháború előtt írt történetei kiadására, mint pl. Anson MacDonald, Lyle Monroe, John Riverside. Ha valaki ezen nevek egyike alatt olvas egy novellát, jusson eszébe, hogy ki áll a háttérben.

"Metuselah's Troopers": Heinlein híres regényei

A legismertebb - és a nemrég bemutatott moziadaptáció alapján talán a leghírhedtebb a Starship Troopers, magyar fordításban a Csillagközi invázió. A könyv alaphelyzetként egy olyan világot tár elénk, amelyben két féle embertítpus létezik: civil és polgár. A különbség köztük az, hogy a polgár már szolgált hadseregben, védte a Földet, ezért - a szélsőjobb világrendszerben - több joga van, mint egy átlag civilnek. A polgárok jogosultak többek között politikai pozíciókat is betölteni. Néhányan vádolták már Heinleint azzal, hogy fasiszta nézeteket vall. Ám ő elutasította ezeket, hiszen éppen úgy viszolyog a politikai demagógia bármilyen formájától, mint a legtöbb normális ember.

Matuzsálem gyermekei: (Methuselah's children) Ez az 1958-as regény szintén megjelent magyarul a Cédrus kiadó gondozásában. Az alaphelyzet: A 2125. év túlcivilizálódott világában a legnagyobb hatalmat az ún. Családok tartják a kezükben. Ám a rövidebb életű földieket végképp feldühíti az, hogy a Családok tagjai valószínűtlenül hosszú életűek. A földiek komoly választás elé állítják a Családokat: vagy mind egy szálig kiirtják őket, vagy elrepülnek a Földről egy kísérleti űrhajóval.

Magyarul a Cherubion és a Lap-ICS kiadó gondozásában jelent meg A fenevad száma (Number of the Beast) című könyve. Ebben Heinlein egy sor, a lét különböző fokán álló világot mutat be.

Robert Ainson Heinlein korán megtalálta a hangját. Legnagyobb írói előnye talán, hogy a legbonyolultabb dolgokat is egyszerűen, érthetően írja le. Ezeken túl Heinlein magyarázatai rendkívül meggyőzőek. A világot négy dimenzióban ábrázolja. Műveiben az űrhajó röppályája maga a költészet. Benne nem csak egy nagyon tehetséges írót, hanem egy zseniális újítót is tisztelhetünk.

ForrásokSzerkesztés

Hidy Mátyás

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.