Enciklopedia Galaktika
Advertisement

Robert Charles Wilson 1953-ban született Kaliforniában, de kilencéves kora óta Kanadában él.

Első elbeszélése, az „Equinocturne” 1974-ben jelent meg az Analogban, még Bob Chuck Wilson néven. Írásai a továbbiakban számos magazinban feltűntek, de tehetsége körülbelül egy évtizeddel később vált egyértelművé az olvasók és kritikusok számára, amikor napvilágot látott ravaszul szerkesztett, stilárisan kifinomult bemutatkozó regénye, a Philip K. Dick-díjra is jelölt Hidden Place. Ebben meglepő módon tudományos magyarázatot kreál egy tündérek által lakott párhuzamos világ létezésére. Már itt fölbukkan visszatérő motívuma: az idegen környezetbe csöppent emberek szembesítése önmagukkal az ismeretlen örömteli vagy rémületes csodáin keresztül.

Az 1987-es Memory Wire-ben kiberpunk eszközök teremtik meg a kapcsolatot két világ között, míg a két évvel későbbi Gypsiesben gyermekek telepatikus képességei. Az 1990-ben megjelent The Divide az emberi tudatot hasítja ketté, az A Bridge of Years pedig az idő szerkezetén üt rést.

Wilson számára az igazi ismertséget 1994-es Mysterium című kötete hozta meg, ez a politikai lidércnyomás, amellyel végre a Philip K. Dick-díjat is sikerült elnyernie. Innentől a figyelem középpontjába került az angolszász piacon, amit több Hugo- és World Fantasy-díj jelölés mutat. 2002-ben The Chronoliths című regényének ítélték a John W. Campbell emlékdíjat.

A Pörgés 2006-ban a rangos Hugót is learatta, és a szerző azóta már folytatását, az Axist is befejezte. Munkássága magyar nyelven egyelőre sajnálatos módon ismeretlen, csupán egyetlen, rövidke novelláját olvashattuk.

Advertisement