Enciklopedia Galaktika
Advertisement

Élete[]

Robert Sheckley 1928-ban, Brooklynban, New Yorkban született, ám New Jersey-ben nőtt fel. Ott végezte tanulmányait, onnan vonult be katonának a koreai háborúba, majd visszatérve ott végezte el az egyetemet. 1951-ben jelentek meg első science fiction elbeszélései, amelyeket több száz követett az elkövetkező években. Írásai azonnal felkeltették a sci-fi ínyenceinek figyelmét. A sci-fi hivatásos kritikusai, mint James Blish, Sam Moskowitz vagy Damon Knight a hatvanas évek elejéig nem is vettek tudomást a fiatal íróról, legfeljebb egy-egy lábjegyzet erejéig. Sheckley ezekben az időkben tizenöt epizódot írt a Captain Video című televíziós sorozatnak. Ezen kívül hatvan mini-novellát írt, amelyeket a Monitor Radio-ban olvastak fel.

Érdekes ugyanakkor, hogy a franciák rögtön felfedezték, és folyamatosan közölték írásait. Egyedül a Galaxie egy évben 44 elbeszélést és egy regényt jelentetett meg az írótól. Ez volt az a korszak, amikor Európa Ray Bradbury bűvöletében élt, és a franciák egyenrangúnak tartották Sheckley-t Bradbury-vel. Igazi sikert hazájában a Halhatatlanság Rt. hozott neki 1958-ban, amelyből 1992-ben film is készült Freejack néven, Mick Jagger és Emilio Estevez főszereplésével. 1960-ban a Státuszcivilizáció című regénye is hatalmas siker volt az Államokban. A hetedik áldozat című regényéből filmet is forgattak A tizedik áldozat néven, Ursula Andress és Marcello Mastroianni főszereplésével.

Három könyv erejéig Roger Zelazny-val is dolgozott, munkájuk gyümölcse egy háromkötetes fantasy-sorozat volt. A Bring Me the Head of Prince Charming, If at Faust You Don't Succeed, és a A Farce to Be Reckoned With című kötetek szintén nagy kritikai és kereskedelmi sikert értek el.

Sheckley igazából novellista, a rövid műfajok mestere, életművéből az elbeszélés-gyűjtemények emelkednek ki. Az író műveit a világ minden táján lefordították, és könyvei még mindig nagy népszerűségnek örvendenek. Magyarországon is számos novelláját közölte le a Galaktika, és három novelláskötete is napvilágot látott: Zarándokút a Földre, Vadászat (1994), Ugyanaz duplán (1997). Itthon három regénye jelent meg: Szabad préda, A státuszcivilizáció, Kozmikus főnyeremény.

Sheckley 1980-tól két éven át az Omni című sci-fi magazin szerkesztője volt. 1983-ban vendégelőadó volt a MIT mesterséges intelligencia tanszékénél. 1991-ben elnyerte a Raymond Z. Gallun-díjat a science fiction irodalmi munkásságáért. Felesége, Gail Dana szintén író.

Robert Sheckley 2005. december 9-én Poughkeepsie-ben elhunyt.


Forrás[]

Solaria.hu (Zamorano)