A Solaria a legrégebbi magyar internetes sci-fi magazin: 1995. március 21-én kezdte meg működését és közel hét éven át az egyedüli ilyen kiadvány volt Magyarországon. A lapot Juhász György újságíró és Kutnyánszky András programozó alapították.

Névválasztás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kiadvány Asimov Alapítvány-ciklusának egyik bolygójáról kapta a nevét. A Solarián ugyanis az emberek sosem találkoznak személyesen, csak gépeik segítségével kommunikálnak egymással.

Tartalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A magazin kezdetekben főképp novellák közzétételére koncentrált, de ez hamarosan kiegészült hírekkel, könyv- és filmkritikákkal, illetve játékismertetőkkel. A szerkesztőség az éppen megszűnőfélben lévő Galaktikától is kapott kéziratokat leközlésre. A Solaria azóta mintegy 100 szerző írásait publikálta.

Diskmag, BBS[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mivel az online újság kissé megelőzte korát (akkortájt még rendkívül kevesen interneteztek), a szerkesztőség technikailag visszalépett, és a világhálón folyamatosan elérhető kiadványból havi rendszerességgel floppyn terjeszthető változatot, diskmagot is készített. Sőt, ehhez saját terjesztési rendszert is kialakított: a Solaria BBS-t, egy közvetlen hívószámmal rendelkező PC-t. Innen modemmel, internetkapcsolat nélkül is le lehetett tölteni a magazin egyes számait. Az internetes forgalom növekedésével később mind a lemezes változat, mind a BBS megszűnt.

Levelezési lista, közösség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1996. februárjában a lap levelezési listát indított, mivel akkoriban ez volt az online közösségteremtés első számú eszköze. A lista kommunikációs lehetőséget kínált a Solaria szerzőinek, olvasóinak, illetve a magyar anyanyelvű sci-fi rajongóknak, ami egy aktív műhely és sokszínű közösségi élet kialakulásához vezetett. A lista tagjai segédkeztek az online és lemezes újság készítésében, írtak közös novellát, IRC csatornát tartottak fenn, szerveztek több személyes találkozót, készítettek saját Solaria pólót, és még hosszan sorolhatnánk.

Egyesület[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Később a magazin körül kialakult közösség tagjai közül többen úgy érezték, szervezett keretek között kellene folytatni. Felmerült saját klub megalapítása is, de végül a társaság a salgótarjáni országos sci-fi találkozó, a HungaroCon szervezőivel együtt alakított egyesületet. Ez lett az Avana. Ettől fogva a csapat tevékenysége még szerteágazóbbá vált, mivel a Solaria társasága Juhász György (alias Indy) főszerkesztővel az élen aktívan részt vett a SciFi.hu portál és a Zsoldos Péter-díj létrehozásában, a Hungarocon rendezésben, és sok más, az egyesülettel kapcsolatos tevékenységben.

Bezárások és újraindulások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ahogy nőtt az egyre többféle tevékenységre fordított idő, úgy csökkent a Solariára jutó energia. Így aztán az egykor úttörő magazint meghaladta a kor: a lap nem tartott ugyanis lépést az internet technikai változásaival és szép lassan őskövületté nemesedett. A külső és belső fejlesztők által beígért fejlesztések éveken át nem valósultak meg, így végül a lap 2001-ben technikai és emberi erőforrások hiányában kénytelen volt bezárni.

Nem sok idő kellett azonban hozzá, hogy újra elinduljon, ettől fogva már Kovács T. Mihály (alias Tücsi) főszerkesztése mellett. Szépen nőtt a látogatottság, de sajnos a dicsőség sem tartott sokáig: ezúttal a magazint kiszolgáló szerver vadonatúj, kéthónapos merevlemeze mondta fel a szolgálatot, és minden elveszett. Így hát a lap helyén újra megjelent a "zárva" tábla.

2003 közepén Solaria Reloaded néven sci-fi blog indult a Solaria.hu címen, amibe aztán hamarosan az egykori csapat több tagja is beszállt. A nosztalgiázó szerkesztőség végül újjáépítette a site-ot, majd átadta a szerkesztését a fiatalabb munkatársaknak.

A Solaria jelene[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A magazin Barna Andrea (alias Delenn) főszerkesztő és Szentesi Ágnes (alias Odo) főszerkesztő-helyettes vezetése mellett, több önkéntes munkatárs bevonásával továbbra is igyekszik színvonalasan, sokoldalúan bemutatni a hazai és a nemzetközi tudományos fantasztikum múltját, jelenét, esetleg jövőjét, a lehető legtöbb aspektusból. Publikálási felületet biztosít amatőr, de akár félprofi íróknak is, tájékoztat az SF regények megjelenéséről, a filmek bemutatóiról, a tematikus eseményekről, megjelenteti a tagok, de akár a műfaj ismeretlen rajongóinak ismertetőit, kritikáit, a fórumon érdekes és értékes hozzászólásoknak, vitáknak ad helyet.

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Solaria.hu

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.