Enciklopedia Galaktika
Advertisement

Angol szerző, 1957-ben született. Matematikusi és mérnöki diplomákat szerzett, majd egy darabig tanárként dolgozott. Jelentkezett űrhajósnak is, de amikor nem járt sikerrel, minden energiáját az írás felé fordította.

Első elbeszélése, a „Xeelee Flower” 1987-ben jelent meg az Interzone magazinban, és ezzel egyúttal megkezdte annak az önálló világnak a megalkotását, amelyben azóta is számos műve játszódik. Például Raft című bemutatkozó regénye 1991-ből, aminek hősei egy olyan univerzumba kerülnek, ahol a gravitációs kölcsönhatások sokkal erősebbek.

A távoli jövő intergalaktikus civilizációi mellett szívesen fordítja figyelmét saját bolygónk történelme felé is, alternatív idővonalakat képzelve el. Ezek közül a legismertebb a Time Ships című regény, amely H. G. Wells Időgépének folytatása. De írt már könyveket arról, mi lett volna, ha fennmaradnak és értelmessé fejlődnek különböző ősállatok, vagy mi lett volna, ha a NASA az Apollo-küldetések után nem az űrállomás-programot erőlteti, hanem folytatja a Naprendszer felfedezését.

Művei számos díjat nyertek mind hazájában, mind külföldön. Arthur C. Clarke-kal először 1997-ben dolgozott együtt, ennek eredménye egy novella lett, a „Drót-kontinuum”, melyet a Galaktika 176-os számában olvashattunk magyarul. 2000-ben következett egy regény, a Light of Other Days, majd 2003-ban és 2005-ben az Időodisszeia-trilógia első két része. A harmadik megjelenése jövőre várható. Jelenleg épp ismét a maga útját járja, történelminek álcázott fantasztikus regénysorozatot ír egy különös próféciáról és annak évszázadokon átnyúló hatásairól.

Advertisement