Enciklopedia Galaktika
Advertisement

Szélesi Sándor (Budapest, 1969. július 23. –) hétszeres Zsoldos Péter-díjas sci-fi-, fantasy- és thrilleríró, forgatókönyvíró, szerkesztő, eddig másfél tucat megjelent regény és közel 60 publikált novella szerzője.

Első novellája a veszprémi Kvark sci-fi klub hasonnevű fanzinjában jelent meg, 1985-ben. A rendszerváltás után, a kilencvenes évek elején számos újonnan indult SF-magazinban (Vega, Vénusz, Orion) publikált, ezek a lapok azonban a piaci viszonyok miatt sorra megszűntek. Ezt követően a Debrecenben működő Cherubion kiadó sci-fi és fantasy antológiáiban, illetve az X Magazinban jelent meg több írása is.

1997-ben került a boltokba Városalapítók című regénye, amelyet Anthony Sheenard álnéven jegyzett, és ami 1998-ban elsőként kapta meg az év legjobb SF-regényének járó Zsoldos Péter-díjat.

1999-ben jelent meg második SF-regénye A holtak galaxisa címmel, melynek már York Ketchikan volt a főszereplője, aki a következő évben induló Mysterious Universe sorozat egyik központi figurájává vált. A Mysterious Universe Fonyódi Tibor (Harrison Fawcett) Katedrális és Brett Shaw szériájának és Szélesi Sándor York Ketchikan regényeinek összeolvadásából bontakozott ki.

2002-ben Németh Attilával és Michaleczky Péterrel útjára indította az Átjáró magazint, amely az 1996-ban megszűnt Galaktika szellemi utódjának tartotta magát.

2005-ben másodszor is megkapta a Zsoldos Péter-díjat egy regényére, a Sötétség előttre, amely a Mysterious Universe Gin Bowman-szériájának a tagja. Ugyanebben az évben ez a regény elnyerte a közönség Nova-díját is.

2007 szeptemberében a koppenhágai Eurocon találkozón megkapja az Európai Science-Fiction Társaság Best Author díját, mint az év legjobb európai sci-fi szerzője.

Zsoldos Péter-díjas művei[]

Évszám A mű címe Kategória
1998 Városalapítók regény
2005 Sötétség előtt regény
2006 Galileo novella
2009 Vér és verejték novella
2010 Egy lépés az örökkévalóság felé novella
2011 Szörnyeteg a hajtóműben kisregény
2013 Míg mozgok, van világ novella

Források[]

Wikipédia

Hivatkozások[]

Szélesi Sándor hivatalos honlapja
Szélesi Sándor személyes blogja
A Mysterious Universe sorozat hivatalos honlapja

Advertisement