Enciklopedia Galaktika
Advertisement

Ukrán író. 1933-ban született Poltavában. Villamosmérnökként végzett a Moszkvai Villamosenergetikai Intézetben (Moscow Power Engineering Institute, MPI). Kutatóintézetekben, legfőképpen

Vlagyimir Szavcsenko

a kijevi  V.M. Glushkov Kibernetikai Intézetben dolgozott. Szerzője több tudományos publikációnak elsősorban a félvezetők és a mikroelektronika területéről.

Korán elkezd írni. Tízéves korában, 1943-ban jelenik meg első rövid meséje a 'Мурзилка' nevű népszerű orosz nyelvű gyermekmagazinban, címe "Как лиса Фрица к партизанам привела". Fantasztikus történeteken az MPI-ben tölktött tanulóévek alatt kezd el gondolkodni. Első tudományos-fantasztikus novellája 1955-ben jelenik meg a 'Знание – сила' magazinban címe 'Навстречу звездам'. 1960-ban több novellából álló gyűjteményét adják ki, címe 'Чёрные звезды'. Szavcsenko műveiben mérnöki precizitással elemzi valamely tudományos, technikai felfedezés morális és filozófiai következményeit. Történeteiből kikerekedő, sokszor inherens paradox helyzetek a botanikus leírás és elemzés ellenére is lebilincselőek, írásai magával ragadóak. 

1967-ben jelenik meg a 'Открытие себя', mely felemeli a leginkább elismert szovjet sci-fi írók közés. A könyvben a klónozást és a rajta keresztül a tudományos kutatások emberhez és emberiséghez való viszonyát veszi górcső alá.  

Több kitüntetés és elismerés tulajdonosa. 2005 januárjában, kijevi lakásában hunyt el.

Művei:

'Вторая экспедиция на Странную планету' (1959)

'Чёрные звёзды' (1960)

'Открытие себя' (1967)

'Тупик' (1972)

'Встречники' (1980)

'Алгоритм успеха' (1983)

'За перевалом' (1984)

'Похитители сутей' (1988)

'Вселяне: Должность во Вселенной' (1992)

'Время больших отрицаний' (2002)


Magyarul megjelent:


Björn professzor ébredése, In: Univerzum 3.kötet 1957/05

Lázadás az űrhajón, In: Metagalaktika 2

Második expedíció a különös bolygóra, In: Meteorok viharában

Monomah sapkája, Móra, 1983 

Advertisement